Το "ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΕΙΡΗΝΗ Γ. ΜΙΚΡΟΒΑ" είναι ένα πρότυπο θεραπευτικό και συμβουλευτικό κέντρο με σύγχρονες μεθόδους αποκατάστασης και θεραπευτικής προσέγγισης χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα λειτουργίας (προγράμματα στον Η/Υ, διαδραστικό πίνακα, χρήση ipad κ.ά.) Διαθέτουμε την απαραίτητη πείρα και θέληση ώστε να είμαστε κοντά στα παιδιά, στους έφηβους και ενήλικες που θα μας επισκεφτούν ώστε να αντιμετωπίσουμε οποιασδήποτε μορφής πρόβλημα της αρμοδιότητάς μας!
Παρέχουμε:
* Ευνοϊκά πακέτα τιμών σύμφωνα με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία (μετά το πέρας της διαγνωστικής συνεδρίας του παιδιού, οι γονείς ενημερώνονται για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν στον ασφαλιστικό τους φορέα, ώστε να καλύψει τα έξοδα αυτά. Σημειώνουμε ότι η εν λόγω διαδικασία είναι σχετικά απλή και δεν απαιτεί πολύ χρόνο.)
* Ειδικά πακέτα για δύο μέλη της οικογένειας που παρακολουθούν θεραπευτικό πρόγραμμα
* ΔΩΡΕΑΝ την πρώτη αξιολόγηση

11ος μήνας: Αναλυτικός οδηγός ανάπτυξης του παιδιού για τον 1ο του χρόνο!! (Κινητικότητα, γλώσσα, κοινωνικότητα, αντίληψη, παιχνίδια, τι του αρέσει, τι να προσέχουμε!)

Ο 11ος μήνας της ζωής του μωρού είναι καθοριστικός: κάνει τα πρώτα του, δειλά βηματάκια, πετυχαίνει ήχους, μιμείται, ζητάει, διεκδικεί και χαίρεται να παίζει σε χώρους με άλλα παιδάκια. Η αντιληπτική του ικανότητα βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη και πλέον μπορεί να καταλάβει πολλά περισσότερα από εκείνα που είναι σε θέση να εκφράσει.

 Κινητικότητα
-Κάνει τα πρώτα βήματα οδηγούμενο
-Σηκώνεται όρθιο μόνο του
-Στέκεται χωρίς να κρατιέται
-Προσπαθεί να σκαρφαλώσει
-Μπορεί να κλωτσάει και να έρπει

 Χέρια και αυτοβοήθεια
-Πετάει τα παιχνίδια και τα βλέπει να πέφτουν
-Πίνει από ποτηράκι με άνεση
-Δείχνει και σκουντάει με τον δείκτη του
-Φτιάχνει πύργους με τουβλάκια και τους γκρεμίζει

 Γλώσσα και κοινωνικότητα
-Παραγάγει την πρώτη φωνούμενη λέξη
-Κινεί τη γλώσσα του για να αλλάξει τον ήχο
-Μιμείται ήχους, τον βήχα, τα παιχνίδια με τη γλώσσα

 Αντίληψη
-Κατανοεί πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να εκφράσει
-Δίνει κάτι που θα του ζητηθεί π.χ. ένα παιχνίδι
-Ηρεμεί όταν ακούει πως η μαμά του έρχεται
-Εάν κάτι κινείται σε κοντινή απόσταση από αυτό, το παρακολουθεί με το βλέμμα
-Μαθαίνει να χρησιμοποιεί το κουτάλι και να τρώει μόνο του

 Τι του αρέσει
-Να κοιτάζεται στον καθρέφτη
-Να πετάει τη μπάλα 
-Να παίζει με άλλα παιδάκια με παιχνίδια δικής του επιλογής
-Να το αφήνουμε να εξασκείτε στο περπάτημα σε ένα ευρύχωρο και ασφαλές μέρος 
-Να χορεύει όταν ακούει μουσική


Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Τα πρώτα του δόντια κάνουν την εμφάνισή τους, το ίδιο και οι πρώτες στέρεες τροφές. Ας δούμε λοιπόν πώς φτιάχνουμε σούπα για το μωρό και πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο.  Οι φίλοι χωρίς παιδιά μπορεί να κρίνουν υπερβολικές τις αντιδράσεις και τη συμπεριφορά μας μας ως γονείς, στην πραγματικότητα όμως σε αυτή τη φάση της ζωής τους τα παιδιά χρειάζονται όλη μας την προσοχή και την φροντίδα. Τώρα που το παιδί μας πλησιάζει τα πρώτα του γενέθλια, μπορούμε, πολύ πιο εύκολα από την προηγούμενη περίοδο, να οργανώσουμε τις πρώτες μας διακοπές με το μωρό. Προτού ξεκινήσουμε, βεβαιωνόμαστε ότι το φαρμακείο των διακοπών είναι πλήρες. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ποιά είναι τα εμβόλια και οι πιθανές παρενέργειές τους για να ξέρουμε τι να περιμένουμε φεύγοντας από το ιατρείο του παιδιάτρου. Μαζί του θα συζητήσουμε όλες τις απορίες που έχουμε σχετικά με τις ασθένειες και τα ατυχήματα αυτής της περιόδου που δυστυχώς, όσο προσεκτικοί και αν είμαστε, πάντα μπορούν να συμβούν. . Αρωγός μας σε αυτή τη δύσκολη πορεία ο παιδίατρος που θα μας συμβουλεύει και θα μας ενημερώνει διαρκώς. Ειδικά τον πρώτο χρόνο συμβίωσης με το παιδί, ο ρόλος του είναι εξαιρετικά σημαντικός. Ας δούμε ποιές εξετάσεις προβλέπονται για τους πρώτους 18 μήνες ακολουθώντας τον Οδηγό check-up στον παιδίατρο*.


*Όπως σε κάθε ηλικία, έτσι και σε αυτή των 18 μηνών, οι επισκέψεις στον παιδίατρο περιλαμβάνουν συγκεκριμένες εξετάσεις. Ας δούμε ποιές είναι αυτές και τι άλλο μπορούμε να ρωτήσουμε τον παιδίατρο για την ανάπτυξη, την φροντίδα και την υγεία του παιδιού μας.
18 μηνών  -  η λίστα της μαμάς και του μπαμπά για τον παιδίατρο
Τι περιλαμβάνει ο έλεγχος του παιδιάτρου

1. Ο γιατρός θα ελέγξει τον ρυθμό ανάπτυξης του παιδιού μετρώντας το βάρος και το ύψος του. 
2. Θα κάνει το εμβόλιο που προβλέπεται για την συγκεκριμένη φάση της ζωής του. 
3. Θα ελέγξει τυχόν προβλήματα της υγείας του παιδιού, όπως λοιμώξεις αυτιών, κρυολογήματα ή γρίπη, τα οποία είναι κοινά στην μικρή ηλικία.  
4. Θα ελέγξει την όραση του παιδιού και την καλή λειτουργία των ματιών του. 
5. Θα εξετάσει την ακοή του παιδιού.
6. Θα λύσει οποιαδήποτε απορία μας σχετικά με την φροντίδα και την ανάπτυξη του παιδιού.

Ερωτήσεις προς τον παιδίατρο
1. Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται το παιδί; Τι πρέπει να γνωρίζετε: Ο βραδινός ύπνος των παιδιών αυτής της ηλικίας είναι περίπου 11 ώρες ενώ υπάρχει και η περίπτωση να πάρουν και έναν υπνάκο το μεσημεράκι, για περίπου 2 ώρες. Ο ύπνος σε αυτή την ηλικία μπορεί να μετατραπεί σε ενδοοικογενειακό εμφύλιο! Τα περισσότερα παιδιά προτιμούν να παίζουν και να κινούνται παρά να κοιμούνται, ενώ ενδέχεται να αισθάνονται μοναξιά να  φοβούνται το σκοτάδι.

2. Τρέφεται σωστά το παιδί μου; 

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Η διατροφή του παιδιού σε όλες τις ηλικιακές του φάσεις πρέπει να είναι ισορροπημένη. Τα περισσότερα παιδιά των 18 μηνών δυσανασχετούν στο καρεκλάκι του φαγητού. Ο γιατρός μπορεί να προτείνει κάποια υγιεινά σνακ ή ακόμα και διάφορα τεχνάσματα για να το κρατήσουμε απασχολημένο στο καρεκλάκι του φαγητού.

3. Πώς να καταλάβω ότι το παιδί είναι έτοιμο για τη μετάβαση από την πάνα στην τουαλέτα; Τι πρέπει να γνωρίζετε: Τα περισσότερα παιδιά σε αυτή την ηλικία (18-24 μηνών) αναπτύσσουν τις σωματικές και γνωστικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την εκπαίδευση της τουαλέτας. Π.χ. μπορούν να τραβάνε το παντελόνι ή την φούστα τους πάνω και κάτω με ευκολία κλπ. Ο γιατρός θα σας υποδείξει τρόπους να δείτε τον βαθμό ωρίμανσης του παιδιού και tips για ομαλή, γρήγορη μετάβαση από την πάνα στην τουαλέτα.

4. Πότε θα περπατήσει το παιδί μου; Τι πρέπει να γνωρίζετε: Μέχρι την ηλικία των 18 μηνών το παιδί πρέπει να έχει κάνει τις πρώτες του επιτυχημένες απόπειρες να περπατήσει. Στην περίπτωση που το παιδί περπατάει στη μια πλευρά ή παρατηρήσουμε οποιαδήποτε απόκλιση από το φυσιολογικό στην κινητική του ανάπτυξη, πρέπει να το αναφέρουμε στον γιατρό.

5. Αναπτύσσεται σωστά ο λόγος του παιδιού; Τι πρέπει να γνωρίζετε: Σε αυτή τη φάση, το λεξιλόγιο του παιδιού περιλαμβάνει το λιγότερο 6 λέξεις. Οι προτάσεις που είναι σε θέση να διαμορφώσει δεν ξεπερνούν τις δυο μόλις λέξεις. Ο παιδίατρός μας μπορεί να μας δώσει συμβουλές για το πώς να ενθαρρύνουμε τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού.

6. Αναπτύσσεται σωστά η αντίληψη του παιδιού;

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι συνήθως αρκετά ώριμα ώστε να μπορούν να κατανοήσουν και να ακολουθήσουν απλές οδηγίες, π.χ. Φέρε μου την πάνα, πιάσε την κούκλα. Αν το παιδί δείχνει να μην ανταποκρίνεται στις οδηγίες μας, πρέπει να το αναφέρουμε στο γιατρό.

7. Η σχέση του παιδιού με τα παιχνίδια είναι δηλωτική της ανάπτυξής του; Τι πρέπει να γνωρίζετε: Οι δραστηριότητες του παιδιού και οι προτιμήσεις του στο παιχνίδι ενέχουν στοιχεία που μπορούν να μας κατευθύνουν σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης του παιδιού μας. Ο παιδίατρος μπορεί να μας δώσει περισσότερες σχετικές πληροφορίες.

8. Εξελίσσεται σωστά η οδοντοφυΐα του παιδιού μου;

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Η εμφάνιση των δοντιών στο παιδικό στοματάκι ακολουθεί συγκεκριμένη πορεία. Ο παιδίατρος θα μας ενημερώσει σχετικά, θα διαπιστώσει τυχόν παρεκκλίσεις και θα μας δώσει οδηγίες για την φροντίδα της στοματικής υγιεινής του παιδιού μας.

Επιπλέον ερωτήσεις για τον παιδίατρο (συμπληρώστε τις ερωτήσεις σας και τυπώστε τη λίστα)

...........................................................................................................
...........................................................................................................
...........................................................................................................
...........................................................................................................
...........................................................................................................
...........................................................................................................
...........................................................................................................
...........................................................................................................
...........................................................................................................




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου